Eis acht jaar tegen leden No Surrender voor schietpartij Eindhoven

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag in de rechtbank in Den Bosch acht jaar cel geëist tegen drie leden van motorclub No Surrender vanwege hun betrokkenheid bij een gewelddadige schietpartij in een Eindhovense woonwijk, op 4 oktober 2014.

De aanleiding zou een financieel conflict zijn. Schuldenaar David M. vroeg hulp aan clubgenoten.

Gewapend en met kogelvrije vesten gingen ze in clubtenue naar de woning van de mogelijke schuldeiser in de Médoclaan.

Daar werd over en weer geschoten. Doden vielen niet. ''Een crimineel slagveld'', noemde de officier van justitie het.

De andere partij, onder wie een nog voortvluchtig Satudarah-lid, moet volgende week voor de rechter verschijnen. Uit onderzoek bleek dat met minstens drie pistolen zeker negen keer is geschoten. Verdachten bleven lange tijd uit beeld.

Barcelona

Jori Sven van Z. werd gepakt nadat hij juli vorig jaar op de Ramblas in Barcelona zelf werd beschoten. Of dat met de schietpartij aan de Médoclaan te maken had, wilde hij woensdag niet zeggen. Nadat Van Z. was gepakt, meldde ook Sebastiaan ter W. zich bij de politie.

Van Z., die daadwerkelijk schoten zou hebben afgevuurd, is ook de enige die ontkent bij de schietpartij aanwezig te zijn geweest. Hij werd wel door agenten herkend. Ter W. zei niet te hebben geschoten. M. had hoe dan ook geen vuurwapen in handen, zo blijkt uit beelden van een bewakingscamera.

Advocaten Jan-Hein Kuijpers en Mark Nillesen van de verdachten vinden de geëiste straf te hoog. Kuijpers, die de vermoedelijke schutter bijstaat, vindt zelfs dat er geen sprake is van een poging doodslag, omdat er niet op het lichaam is gericht.

Lees meer over:
Tip de redactie