Er komt geen asielzoekerscentrum in de Gelderse plaats Geldermalsen. De gemeenteraad schrijft in een open brief dat de komst van een azc 'niet verstandig is' nadat vorig jaar rellen waren uitgebroken tijdens een raadsvergadering.

De brief is in handen van Omroep Gelderland en is ondertekend door de fracties van de SGP, CDA, VVD, PvdA, en lokale partijen Dorpsbelangen, Lijst Van Vrouwerff en Leefbaar Geldermalsen. D66 ondertekende de brief niet.

De gemeente zegt de afgelopen maanden met bewoners te hebben gesproken over de komst van een azc. "Op basis van al deze meningen, en de veel verwoorde zorgen over de politieke situaties, is de overgrote meerderheid van de gemeenteraad van Geldermalsen van mening dat er geen draagvlak is voor grootschalige opvang. Een azc in onze gemeente, ook in kleinere vorm, is voor ons geen optie."

In december 2015 werd een raadsvergadering over de komst van een azc met 1.500 opvangplaatsen verstoord door relschoppers. De gemeente besloot toen de besluitvorming uit te stellen en bekeek of het misschien zou kiezen voor een kleinschaligere opvang. Nu schrijft de raad een opvanglocatie in een aangrenzende gemeente te steunen, maar de komst van een kleinschalig azc in Geldermalsen is geen optie meer.

Video: Aanhoudingen na rellen in Geldermalsen

14 Aanhoudingen na rellen in Geldermalsen
14 Aanhoudingen na rellen in Geldermalsen

Celstraf

De rellen braken uit op 16 december toen tientallen tegenstanders van de komst van het azc zich buiten de raadszaal verzamelden, waarna de zaal moest worden ontruimd. Relschoppers raakten slaags met de politie en de ME. Tientallen mensen werden aangehouden. In totaal zijn 32 mensen veroordeeld. Een aantal van hen kreeg enkele maanden cel.

Locaties azc's