Reeks inbraken in crematoria Oost-Nederland

Crematoria in Oost-Nederland zijn de laatste maanden het doelwit geweest van inbrekers die het vooral hebben gemunt op as-sieraden.

De schade bij de inbraak is vaak groot, zegt voorzitter van de Landelijke Vereniging van Crematoria Jaap Blaak woensdag aan De Gelderlander. "Het staat in geen enkele verhouding tot wat er is buitgemaakt."

Volgens Blaak hebben de crematoria een beperkt aantal as-sieraden in de vitrines liggen. In de sieraden, zoals kettingen en ringen, kunnen nabestaanden de as van overledenen bewaren.

"Vrijwel alle crematoria hebben maar een paar showmodellen in huis; het meeste wordt getoond op internet", zegt de voorzitter. Bij een inbraak in een crematorium in Aalten was de schade rond de 7.000 euro. Ook in Arnhem, Dieren, Apeldoorn, Assen en Zwolle waren crematoria doelwit van inbraak.

De politie van Oost-Nederland weet niet of het gaat om dezelfde bende die verantwoordelijk is voor alle inbraken. Alle leden van de Landelijke Vereniging van Crematoria hebben een waarschuwingsbrief gekregen om extra alert te zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie