Brandweer miste melding fatale brand Hellevoetsluis

De brandweer heeft te laat gereageerd op een melding van een brand in Hellevoetsluis op 20 mei waarbij twee bewoners van het huis omkwamen. Drie brandweerlieden misten de melding op hun pieper.  

De drie brandweermensen die verantwoordelijk waren voor het Snelle Interventie Voertuig (SIV), de chauffeur en twee bevelvoerders, misten allen de eerste brandmelding. De SIV gaat als eerste ter plaatse om te inventariseren hoeveel brandweervoertuigen er nodig zijn om de brand te blussen.

Het missen van het signaal had tot gevolg dat de aanrijtijd van de brandweer te lang was volgens de normen, zo blijkt dinsdag uit een onderzoek van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

De maximale aanrijtijd is zes minuten, maar de SIV arriveerde pas na acht minuten en veertien seconden. De bluswagen was ruim zes minuten te laat en het laddervoertuig vier minuten en 21 seconden.

Overigens is er ook geconcludeerd dat een snellere reactie van de brandweer niet had geleid tot het redden van het bejaarde stel. Daarvoor was de brand te hevig. 

Lege batterij

In het rapport staat dat de chauffeur van de SIV de melding heeft gemist vanwege een lege batterij. Bij het begin van zijn dienst bemerkte hij namelijk dat de batterij van de pieper die hem moest waarschuwen bij een noodgeval leeg was en legde hem in de oplader. Deze is hij echter vergeten mee te nemen toen hij ging slapen en miste het alarm.

De twee andere bevelvoerders zeggen dat zij beiden het alarm voor de SIV hebben gemist. Uit het onderzoek blijkt dat zij wel de alarmmelding hebben ontvangen, maar dat zij het akoestisch alarmsignaal van de alarmontvanger niet hebben gehoord.

Het is niet meer te achterhalen of dit door een technisch mankement is gebeurd.

Volgens de Veiligheidsregio stond het pand volledig in brand aan zowel de voor- als achterzijde en zijn vier nabijgelegen woningen door de brandweer ontruimd.

Het pand waar de brand rond 01.30 uur uitbrak brandde vrijwel volledig uit.

Lees meer over:
Tip de redactie