Na 35 jaar alsnog vrijspraak voor 'showbizzmoord'

In het herzieningsproces is Martien Hunnik bijna 35 jaar na de geruchtmakende 'showbizzmoord' dinsdag alsnog vrijgesproken. De zaak gaat om de moord op platenproducer Bart van der Laar op 10 november 1981.

De platenbaas werd met een schotwond in zijn hoofd gevonden in zijn woning in Hilversum. Hij bezweek drie dagen later.

Hunnik werd in 1984 veroordeeld tot twee jaar cel en tbs. Hij heeft zijn straf al uitgezeten.

De Hoge Raad had vorig jaar bepaald dat de zaak moest worden heropend. Volgens het gerechtshof in Den Haag is uit nieuw onderzoek gebleken dat de verklaringen van Hunnik onbetrouwbaar zijn. "Dank u", was zijn eerste reactie aan het hof.

Het Openbaar Ministerie heeft tijdens de behandeling bij het hof ook om vrijspraak gevraagd. Zijn destijds bekennende verklaring is niet langer geloofwaardig, vinden de aanklagers.

Video: De showbizzmoord uitgelegd in 60 seconden

Animatie door in60seconds

Ingetrokken

Hunnik bracht bijna acht jaar in de cel en onder behandeling door, maar is al lang weer op vrije voeten. Hij werd destijds op basis van zijn eigen verklaringen als dader aangemerkt. De bekentenis die hij in januari 1983 deed, trok hij in april van dat jaar weer in.

In het nieuwe onderzoek kwam naar voren dat Hunnik de neiging had de waarheid te verdraaien en te verfraaien en dat hij zelfs verhalen verzon. Als de onbetrouwbaarheid van de verklaringen tijdens de behandeling van de zaak bekend was geweest, was Hunnik waarschijnlijk vrijgesproken, concludeerde de Hoge Raad vorig jaar mei en verwees de zaak terug naar het hof.

''Ik ben er weer bij nadat ik 33 jaar ben uitgekotst'', zei Hunnik na de uitspraak dinsdag. ''Ik ben nu echt vrij en dat geldt ook voor mijn familie. Ik ben geen moordenaar. Ik hoor er weer bij.'' Over een schadevergoeding voor zijn onterechte veroordeling is hij duidelijk: ''Ze gaan 33 jaar van mijn leven compenseren.''

Platenproducer

De zaak gaat over de moord op platenproducer Bart van der Laar die in 1981 in zijn huis in Hilversum werd neergeschoten. Hij werkte met bekende namen als Babe, Luv, Corry Konings en Benny Neyman. De moord op de flamboyante platenbaas was een schok voor de Nederlandse artiestenwereld.

Lees meer over:
Tip de redactie