Brandweer het vaakst in actie rond etenstijd en avondspits

De brandweer moet op werkdagen tussen 16.00 en 19.00 uur de meeste spoedritten maken. 's Nachts tussen 4.00 en 7.00 komen de brandweerlieden juist het minst in actie.

Dat blijkt uit gegevens die NU.nl bij de meldkamers van de 25 veiligheidsregio’s heeft opgevraagd. Het gaat om spoedgevallen uit 2014 en 2015, de zogeheten PRIO1-incidenten.

De drukte rondom het einde van de middag kan te maken hebben het koken en drukte op de weg, vermoedt een woordvoerder van de brandweer. Daarnaast kunnen automatische brandmeldingen na kantoortijden een mogelijke oorzaak zijn voor het hoge aantal spoedritten.

Tussen 4.00 en 7.00 ‘s nachts gebeuren de minste incidenten. Qua weekdagen is er niet één dag die er enorm bovenuit springt. Het aantal spoedgevallen op zaterdagen is wel een stuk minder dan de rest van de week.

Noordelijke gemeenten

De opkomsttijden in de noordelijke gemeenten liggen een stuk hoger dan in de rest van het land. Volgens eerder onderzoek van NU.nl komt dat voornamelijk door spreiding van kazernes en het uitgestrekte plattelandsgebied in deze gemeenten.

Voor dit onderzoek is de gemiddelde opkomsttijd genomen en zijn ritten van ruim een uur buiten beschouwing gelaten. Dat zijn vaak ritten buiten de eigen regio of waar al andere voertuigen aanwezig zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie