Herdenkingen in grote steden na schietpartij Orlando

In Amsterdam zijn maandagavond honderden mensen bijeen gekomen bij het homomonument bij de Westerkerk om stil te staan bij de schietpartij in Orlando. Het Paleis op de Dam wordt maandagavond verlicht met regenboogkleuren.

De initiatiefnemers van de bijeenkomst riepen via Facebook op "in vrede bijeen te komen" en een kaarsje aan te steken of bloemen neer te leggen voor de mensen die zondag om het leven kwamen in een homoclub in de Amerikaanse stad.

In Amsterdam waren onder meer minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher en bekende Nederlanders als Harm Edens aanwezig bij de herdenking. Ook voorzitter Tanja Ineke van homobelangenorganisatie COC legde bloemen en herdacht de doden.

COC Haaglanden houdt in Den Haag een soortgelijke herdenking bij het Homomonument in de buurt van het Malieveld. "Wat er in Orlando is gebeurd, raakt ons enorm", aldus een woordvoerster. "Deze bijeenkomst is een eerbetoon aan de slachtoffers."

Paleis op de Dam

Het Paleis op de Dam wordt maandagavond als steunbetuiging verlicht met 'regenboogkleuren', het internationale symbool van de homogemeenschap. Dat heeft de gemeente via Twitter laten weten.

Bij de schietpartij in Orlando kwamen zaterdagnacht 49 mensen om het leven toen schutter Omar Mateen het vuur opende in een uitgaansgelegenheid. Nog eens 53 mensen raakten gewond, waarvan er vijf ernstig aan toe zijn. 

Video: Herdenking in Amsterdam voor slachtoffers Orlando

Aangeslagen

De initiatiefnemers van de herdenking in Amsterdam zijn zwaar aangeslagen. "Door een afschuwelijke terreurdaad heeft onze wereldwijde gemeenschap veel mooie zielen verloren", zo schrijven ze op de site.

"Onschuldige mensen, die zich in een veilige omgeving waanden, werden aangevallen vanwege hun geaardheid. Tijdens een daad van onvoorstelbaar geweld hebben zij hun leven verloren, alleen omdat ze op zoek waren naar vrijheid om te houden van wie ze wilden", zo valt verder te lezen. 

Condoleances

De Amsterdamse bijeenkomst is een initiatief van het Homomonument, Exit Café en Club NYX. Ook de Keizersgrachtkerk opent maandag- en dinsdagavond de deuren om de slachtoffers van de schietpartij in Orlando te herdenken. De kerk is toegankelijk van 19.00 tot 22.00 uur en biedt de mogelijkheid een kaarsje te branden, een condoleanceboek te tekenen, naar muziek te luisteren of te bidden.

In tientallen grote steden over de hele wereld vonden maandag soortgelijke herdenkingen plaats.

Lees meer over:
Tip de redactie