Vier mannen die betrokken waren bij de rellen in Geldermalsen zijn maandagochtend veroordeeld tot gevangenisstraffen. De rellen braken in december uit bij een demonstratie tegen de komst van een asielzoekerscentrum.

Twee verdachten van 53 en 22 jaar oud kregen een celstraf van zes maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk, en een proeftijd van twee jaar. Een derde verdachte kreeg zes maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Ook hij heeft een proeftijd van twee jaar.

De vierde gevangenisstraf is voor een 20-jarige verdachte; hij krijgt twee maanden cel, waarvan één voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar. 

De vijfde verdachte is tot een werkstraf van honderd uur veroordeeld. Twee van de verdachten moeten naast hun straf een schadevergoeding betalen aan twee agenten.

Video: Veertien aanhoudingen na rellen Geldermalsen

14 Aanhoudingen na rellen in Geldermalsen
14 Aanhoudingen na rellen in Geldermalsen

Intimidatie

De rechtbank sprak maandag van "een sfeer van geweld en intimidatie" en berechtte de vijf personen die volgens justitie het grootste aandeel hadden in de ongeregeldheden.

De rechtbank gaf bovendien aan dat ze geen aanleiding zag om te veronderstellen dat de politie buitenproportioneel geweld gebruikte of zelf aanleiding gaf voor het geweld. Daarop hadden enkele verdachten zich beroepen.

Het verstoren van een raadsvergadering noemt de rechtbank een schending van de democratische rechtsstaat. Drie van de vijf verdachten zijn daarvoor veroordeeld. "Dit raakt de fundamenten van de rechtsstaat."

Betonblokken

De gemeenteraad van Geldermalsen hield op 16 december een vergadering over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. Buiten de raadszaal ontstonden ongeregeldheden; betogers gooiden met betonblokken, glaswerk, vuurwerk en straatstenen. Ook werd een nitraatbom gegooid.

Een woedende menigte ging de politie te lijf en de ME had moeite om te voorkomen dat de relschoppers het gemeentehuis binnen zouden gaan. Twee agenten en enkele demonstranten raakten gewond.