De politie spreekt tegen dat Feyenoordkeeper Kenneth Vermeer donderdag in zijn auto staande is gehouden vanwege zijn huidskleur. Een video van de staandehouding circuleerde vrijdagmiddag op sociale media.

Vermeer werd tijdens een verkeerscontrole in Almere staande gehouden in zijn auto. In de video reageert de reservekeeper van het Nederlands Elftal geërgerd en zegt hij onder meer: "Is het nu elke dag dat ik gecontroleerd ga worden? Serieus, lijk ik zo zwaar op een crimineel?"

De politieagent ontkent Vermeer te hebben aangehouden vanwege zijn huidskleur. Een woordvoerder van de politie zegt daarover: "We hebben de auto stil laten zetten bij een reguliere verkeerscontrole bij het Almerestrand. De agent heeft door de geblindeerde ramen niets kunnen zien. Hij werd enkel aangehouden vanwege zijn opvallend grote en dure auto."

Zaakwaarnemer Winnie Haatrecht van Vermeer zegt in een reactie aan NU.nl dat dit "zeker niet de eerste keer" is dat de keeper wordt aangehouden. "Het is vooral iets wat hem dit jaar veel is overkomen, en we weten zeker dat het niet de laatste keer is."

Video: Kenneth Vermeer wordt staande gehouden door politie

Motor

Vermeer werd volgens Haatrecht tegemoet gereden door een politiemotor, die vervolgens omdraaide omdat hij verdacht zou zijn vanwege zijn grote auto en huidskleur. "Dit was typisch een geval van etnisch profileren." 

"Kenneth gaat op dit moment geen verdere stappen ondernemen", zegt Haatrecht. "Maar hij is wel blij dat er nu veel aandacht voor is. Dit kan natuurlijk zo niet langer."

Debat over etnische profilering

De video van Vermeer, die gisteren is opgenomen, werd online gezet door het NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis. Na enige tijd werd de video verwijderd.

Het debat over etnisch profileren door de politie leefde vorige week op, nadat rapper Typhoon in Zwolle werd aangehouden, omdat de politie de grootte van zijn auto in combinatie met zijn huidskleur verdacht vond.

De politieagent gaf toe dat Typhoon om die reden was aangehouden en bood zijn excuses aan.