In de buurt van vliegbasis Leeuwarden, bij het Friese dorp Beetgum, is donderdagmiddag een straaljager neergestort.  Eén piloot raakte gewond. 

De crash was het gevolg van een botsing in de lucht met een ander toestel. Dat bevestigt Aldo Schellenberg van de Zwitserse luchtmacht tijdens een persconferentie in Bern.

De Friese brandweer zei eerder nog dat er geen botsing had plaatsgevonden. De piloot heeft zijn schietstoel gebruikt en landde in een kas. Hij maakt het naar omstandigheden goed. 

Het neergestorte toestel is een Zwitserse F-5 van Patrouille Suisse, het stuntteam van de Zwitserse luchtmacht. 

Luchtmachtdagen

De vliegtuigen waren aan het oefenen voor de Luchtmachtdagen, die vrijdag en zaterdag plaatsvinden op Vliegbasis Leeuwarden. Tijdens een manoeuvre schampten de straaljagers van de Patrouille Suisse elkaar, aldus Schellenberg.

Het andere toestel slaagde erin te landen. De straaljager is in het water terechtgekomen. 

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is ter plaatse voor een verkennend onderzoek.

De Koninklijke Marechaussee en de luchtvaartpolitie beginnen in opdracht van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek naar de vliegtuigcrash in het Friese plaatsje.

Video: Beelden kort na neerstorten F-5 bij Leeuwarden

Straaljager stort neer bij vliegbasis Leeuwarden
Straaljager stort neer bij vliegbasis Leeuwarden

Stuntteams

De Zwitsers hebben wel besloten niet meer mee te doen aan de Luchtmachtdagen. De crash is het eerste grote ongeluk binnen de Patrouille Suisse sinds de oprchting van het team, ruim vijftig jaar geleden. 

De piloten zouden volgens de Leeuwarder Courant zeer ervaren zijn en allebei meer dan duizend vlieguren hebben. De toestellen waren niet verzekerd.

Oefenen

Op het programma staan ook demonstraties van stuntteams uit een aantal andere landen. Voor zover bekend doen die wel gewoon mee. Verschillende toestellen waren donderdag aan het oefenen voor het evenement.

Defensie en de veiligheidsregio hebben donderdagavond overlegd of het evenement moest worden afgelast. Dat gaat niet gebeuren. "Dit soort dingen kan gebeuren, we zijn goed voorbereid", aldus burgemeester Fred Crone van Leeuwarden tijdens een persconferentie. Wel benadrukte Crone dat "de stunts niet boven het publiek en niet boven de bebouwde kom worden uitgevoerd."

Burgemeester Tom van Mourik van Menaldumadeel, waar Bitgum deel van uitmaakt, riep mensen op weg te blijven van de plek van het ongeluk. Omdat de crash moet worden onderzocht en het toestel moet worden geborgen, wordt de plek bewaakt.