Leden van Islamitische Staat (IS) zijn mogelijk aanwezig geweest in een vluchtelingenkamp in Nijmegen. Ze behoorden tot een groep van twintig IS-leden die verspreid waren tussen kampen in Düsseldorf en Nijmegen.

Dat heeft de overgelopen jihadist Saleh H. in februari aan de politie verklaard, schrijft het NRC. Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt berichtgeving in de Franse krant Le Monde aan het NRC.

De leden zouden klaar staan om een aanslag te plegen, mocht IS daar opdracht voor geven. In Duitsland zijn op 2 juni drie leden van deze terreurcel gearresteerd. Zij stonden op het punt om een aanslag in het centrum van Düsseldorf te plegen. 

Volgens Der Spiegel zouden twee mannen zichzelf opblazen, waarna de andere terroristen zoveel mogelijk slachtoffers moesten maken. De IS-leden zouden via de Balkanroute naar Duitsland zijn gekomen.

In Nederland is niemand gearresteerd in deze zaak, meldt het OM aan de krant. Het OM zegt verder dat zij nog niet kunnen reageren op "eventuele lopende zaken". Justitie doet onderzoek naar de mannen, meldt de NOS.

Video: In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?
In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie: in60seconds