OM wijzigt deel aanklacht Vestia-fraudezaak

Het Openbaar Ministerie heeft maandag tijdens de regiezitting van de Vestia-fraudezaak in Rotterdam een deel van de tenlastelegging gewijzigd. 

De zaak draait om de financiële constructies die woningcorporatie Vestia in 2012 aan de rand van de afgrond hebben gebracht.

Vestia had een berg derivaten (renteverzekeringen voor leningen) van 23 miljard euro opgebouwd en moest die portefeuille zelf voor ruim 2 miljard euro afkopen bij de banken. Andere corporaties hebben later bijna 700 miljoen euro bijgelegd voor de redding. 

Kasbeheerder Marcel de V. en tussenpersoon Arjan G. zouden daarbij samen 20 miljoen euro aan provisie hebben doorgesluisd. Naast De V. en G. zijn nog vijf andere personen gedagvaard, onder meer voor omkoping en fraude.

Bankiers

In de regiezitting riep de advocaat van G. naast enkele topambtenaren van Binnenlandse Zaken op om tientallen bankiers te horen, die mogelijk verdacht zijn.

Het OM besloot daarop een deel van de tenlastelegging te wijzigen. In een reactie aan NU.nl stelt het Openbaar Ministerie dat ze niet genoeg aanwijzingen zien om banken te verhoren. 

De verdediging hoopte met het verzoek ook bankiers bij de zaak te betrekken. Volgens een advocaat van een van de verdachten blijkt uit de wijziging in de zaak dat het OM bang is om het op te nemen tegen de banken.

Lees meer over:
Tip de redactie