Beschadigde huizen gasexplosies Urk worden gesloopt

Zes huizen die vrijdagavond bij twee gasexplosies in Urk beschadigd werden, zijn onbewoonbaar verklaard en moeten worden gesloopt.

Dertien bewoners kunnen niet meer terugkeren naar hun huizen, maakte de gemeente zaterdag bekend. Volgens burgemeester Pieter van Maaren heeft een woningcorporatie een aantal leegstaande huizen beschikbaar gesteld voor deze mensen.

Bij de gasexplosies op vrijdag raakten zes mensen gewond, van wie er zaterdag nog één in het ziekenhuis ligt die naar verwachting later op de dag het ziekenhuis mag verlaten.

De technische recherche doet zaterdag en zondag onderzoek naar de zaak. Een woordvoerder van de gemeente Urk laat aan NU.nl weten dat nog niets is besloten over eventuele aanklachten en dat het nog te vroeg is om te spreken over de omvang van de financiële schade.

Onduidelijk

Burgemeester Van Maaren vindt het een wonder dat niemand is omgekomen bij de explosies, zo liet hij zaterdagochtend weten in het Radio 1-Journaal

Video: Gewonden na zware gasexplosie in woonwijk Urk 

De explosies troffen vrijdagavond een rij huizen. Een gasleiding raakte beschadigd bij graafwerkzaamheden aan de riolering aan de Grote Fok, waardoor gas in het riool kwam.Een monteur kon het lek niet op tijd dichten, waarop de eerste ontploffing even na 18.00 uur volgde.

Wat de exacte oorzaak van die explosie was, is nog altijd niet duidelijk. Een tweede explosie had plaats toen de brandweer al ter plekke was. Bewoners van het blok waren toen al gevlucht.

Herstel gastoevoer

Een nabijgelegen blok woningen van 24 woningen zat na de explosies zonder gas. Monteurs van netbeheerder Liander hebben alle woningen inmiddels weer op het gasnet aangesloten.

Lees meer over:
Urk
Tip de redactie