Zeker zes mensen zijn gewond geraakt door een grote gasexplosie vrijdagavond in een nieuwbouwwijk in Urk. Een rij met zes huizen is deels verwoest en deels beschadigd door de explosie en daaropvolgende brand.

Eén van hen werd opgenomen in het ziekenhuis in Lelystad. Volgens de gemeente Urk worden geen mensen vermist, aldus website Het Urkerland.

De brandweer kon de getroffen woningen of wat daar van over was nog niet betreden om naar eventuele andere slachtoffers te zoeken. Het lijkt er echter op dat de meeste bewoners niet thuis waren toen de eerste explosie zich even na 18.00 uur voordeed, of tijdig weg konden komen voordat de tweede ontploffing volgde.

Het gaslek zou zijn ontstaan bij graafwerkzaamheden voor de vernieuwing van de riolering. Volgens de website Het Urkerland werden de woningen gelucht vanwege een sterke gaslucht en waren bewoners in afwachting van monteurs.

Burgemeester Pieter van Maaren noemde het op Radio 1 "een wonder" dat er niemand is omgekomen. Van Maaren liet weten dat de exacte oorzaak van de explosie nog niet bekend is en dat de politie onderzoek doet. 

Hulpteam

De brandweer kon pas dichter bij de brand komen nadat het gas was afgesloten. Een pas twee dagen geleden operationeel geworden Specialistisch Technisch Hulpteam (STH) uit Drachten kwam naar Urk om hulp te bieden. Zij doen nader onderzoek naar de eventuele aanwezigheid van slachtoffers in de verwoeste woningen.

Bewoners van omliggende huizen in een gebied van tweehonderd meter werden geëvacueerd. Ze kregen later in de avond te horen dat ze terug naar huis mochten, met uitzondering van de bewoners van de rij huizen in de straat direct achter de getroffen woningen. Indien nodig zorgt de gemeente voor slaapplaatsen.

Video: Huizen verwoest door grote gasexplosie

Gewonden na zware gasexplosie in woonwijk Urk
Gewonden na zware gasexplosie in woonwijk Urk