Grote zorgen over kwetsbare kinderen in Nederland

Er zijn grote zorgen over een aantal groepen kwetsbare kinderen in Nederland. Ze krijgen nog steeds te weinig aandacht. 

Dat concluderen Defence for Children en UNICEF Nederland in het Jaarbericht Kinderrechten, de jaarlijkse graadmeter voor de situatie van kinderen.

"Er is vooruitgang geboekt, maar er zijn nog steeds kwetsbare kinderen die tussen wal en schip vallen. Dat moet anders", zo stelt Jan Bouke Wijbrandi, directeur van UNICEF Nederland.

De organisaties vinden het zorgelijk dat er geen duidelijke cijfers beschikbaar zijn over de groep kinderen die met kindermishandeling te maken krijgt. Het is onduidelijk hoeveel het er zijn en hoe snel ze hulp krijgen.

"Er ontbreekt bovendien een landelijke werkwijze die garandeert dat kinderen op Texel op een vergelijkbare wijze worden behandeld als een mishandeld kind in Tilburg. Dit risico van ongelijke behandeling moeten we voorkomen", zegt Aloys van Rest, directeur van Defence for Children.

Asielkinderen

In 2015 kwamen in Nederland ook bijna vier keer zoveel vluchtelingenkinderen zonder voogd of ouders (3.589) aan als het jaar ervoor, blijkt uit het jaarrapport. 

"Een aantal van deze kinderen komen terecht in grootschalige opvangcentra die schadelijk zijn voor de emotionele ontwikkeling van kinderen", zegt Wijbrandi.

Het zou onrustig zijn op de locaties en te weinig professionele ondersteuning worden geboden, waardoor kinderen door een gebrek aan perspectief in aanraking komen met drank en drugs.

Wijbrandi: "We maken ons grote zorgen nu de overheid de sluiting van deze grote locaties heeft uitgesteld en we nog geen voortgang zien voor opening van de beloofde kleinschalige opvang." 

Lees meer over:
Tip de redactie