Zieke fabrieksarbeiders klagen bedrijfsartsen aan

Vijf zieke fabrieksmedewerkers van Smit Draad in Nijmegen slepen vier bedrijfsartsen voor de tuchtrechter. Ze beweren dat de artsen nalatig zijn geweest.

Dat meldt vakbond FNV donderdag.

De vijf zijn naar eigen zeggen ziek geworden doordat ze in de fabriek zijn blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. De arbeidsinspectie stelde eerder bij inspecties naar aanleiding van gezondheidsklachten meerdere overtredingen vast in de fabriek waar kabels worden gemaakt.

"Deze medewerkers zijn ziek geworden van hun werk", zegt bestuurder Jan de Jong van FNV Metaal. "De bedrijfsartsen kenden de feiten of behoorden die te kennen, maar stonden erbij en keken ernaar. Ze grepen niet in. Het is de vraag of deze artsen het belang van hun patiënten dienden die op hun zorg vertrouwden, of hun eigen relatie met het bedrijf belangrijker vonden."

Zeven klokkenluiders deden vorig jaar aangifte tegen Smit Draad wegens de gevaarlijke werkomstandigheden. Een groep medewerkers probeert daarnaast in een aparte civiele zaak compensatie te krijgen voor opgelopen gezondheidsschade.

Het bedrijf kondigde eind vorige zomer maatregelen aan, zoals het plaatsen van afzuiginstallaties om vrijkomende stoffen direct af te voeren en een aanpassing van het ventilatiesysteem.

Lees meer over:
Tip de redactie