Gerechtshof legt man celstraf en tbs op voor mishandeling NS-conductrice

Een 28-jarige man is donderdag in hoger beroep veroordeeld tot een jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het ernstig mishandelen van een NS-conductrice op station Hoofddorp. 

De veroordeling is conform de eis. 

In de nacht van 5 op 6 maart 2015 mishandelde de man de conductrice, nadat hij weigerde uit te stappen toen de trein was aangekomen op station Hoofddorp.

De vrouw hield ernstige verwondingen en blijvend letsel over aan het incident. Haar jukbeen, bovenkaak en neus waren gebroken en haar oogkas was verbrijzeld. Veertien maanden na het incident is ze nog altijd niet aan het werk en moet ze nog minstens twee operaties ondergaan, stelt het OM. 

Boos

De verdachte ontkent de vrouw zwaar mishandeld te hebben. Ook had de man naar eigen zeggen reden om boos te zijn op de conductrice, omdat zij zijn spullen spullen uit de trein had gehaald en op het perron had gelegd. 

Volgens deskundigen lijdt de man aan een geestelijke stoornis. Hij is te behandelen, maar dit moet volgens de deskundigen wel gebeuren in gevangenschap.

Het incident leidde binnen en buiten de NS tot diepe verontwaardiging en was voor treinpersoneel in het hele land aanleiding om actie te voeren. Directie en ondernemingsraad van de NS vroegen extra veiligheidsmaatregelen. Datzelfde deden de vakorganisaties. Inmiddels is een reeks afspraken gemaakt om de veiligheid te bevorderen.

Lees meer over:
Tip de redactie