Onweersbuien hebben donderdagmiddag en -avond voor veel wateroverlast gezorgd in het oosten van Noord-Brabant. Ook Limburg had te maken met extreme regenval.

In Boxmeer (Noord-Brabant) viel aan het eind van de middag zo veel regen dat wegen werden afgesloten. Straten kwamen in korte tijd blank te staan. De politie verzocht rond 18.30 uur om niet meer naar Boxmeer te komen.

Rondom Boxmeer onstond een verkeersinfarct. Op de A73 en A77 werden de afritten Boxmeer afgesloten. Rond 20.15 uur werden deze weer geopend voor verkeer. Bij knooppunt Rijkevoort (A73) stond rond 17.30 uur een file van 10 kilometer door het noodweer, meldde de VerkeersinformatieDienst (VID).

Ook in Deurne, Asten, Someren, Maarheeze en Heeze liepen straten onder. De politie Eindhoven raadt aan niet onnodig door het water te rijden. Plaatselijk werd volgens Weeronline 30 tot 40 millemeter regen gemeten. In Boxmeer viel zelfs 60 millimeter.

In Vijlen (Zuid-Limburg) onstond wateroverlast op een boerderij, liet de brandweer weten.

IJssel

Door de hevige regen dreigt in Duitsland de rivier de Issel, de bovenloop van onze Oude IJssel, voor overstromingen te zorgen. 

Er wordt met man en macht gewerkt aan de reparatie van een dijk bij het plaatsje Hamminkeln, ongeveer 40 kilometer van de Nederlandse grens bij Zevenaar. Daar is donderdagmiddag een dijk doorgebroken en water stroomt onder meer richting de autosnelweg A3.

Als de pogingen het water te beheersen mislukken, loopt de autosnelweg A3 die onder meer Arnhem met het Ruhrgebied verbindt, onder water. De website van de WAZ (Westdeutsche Allgemeine Zeitung) berichtte dat de autoriteiten 'een rampalarm' hebben geslagen over de dijkdoorbraak.

Code Oranje

In Limburg en Noord-Brabant gold sinds donderdagmiddag code oranje vanwege de onweersbuien. Even voor 20.00 uur trok het KNMI de waarschuwing in. De buien verdwijnen in de loop van de avond en nacht weer.

De onweersbuien trokken donderdagmiddag als eerste over het oosten en zuidoosten van het land. Voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland bleef het bij code geel. Wel was ook hier kans op hagel en windstoten tijdens de onweersbuien. In Doetinchem en Varsseveld viel aan het einde van de middag in een halfuur tijd bijna 18 millimeter regen. 

In de westelijke helft van het land is volgens Weeronline ook kans op een enkele onweersbui, maar daar zijn de buien beduidend minder zwaar.

Langzaam

Ook woensdag hadden het oosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg te maken met hoosbuien. De buien van donderdag waren minder hevig, maar zorgden desondanks al gauw voor wateroverlast doordat de grond nog sterk verzadigd is.

De lucht boven de gebieden is warmer en dus is er meer energie aanwezig voor onweersbuien, aldus Weeronline. Plaatselijk kan er om die reden heel veel regen in korte tijd vallen.

De buien verplaatsen zich bovendien langzaam, waardoor ze volgens de weerdienst plaatselijk veel regen achterlaten. Op sommige plekken kan 30 millimeter water vallen, dat is volgens Weeronline evenveel als normaal voor de halve maand juni.

A74

De A74 vanuit Duitsland is weer helemaal open. De weg was dicht bij Venlo nadat er een talud was weggespoeld.

Een flinke lading modder, stenen en zand bedekten donderdagochtend het wegdek en dat moest worden opgeruimd. Rond 13.30 uur was er weer één rijstrook open, en eind van de middag was alles opgeruimd en werd de weg vrijgegeven, meldt de ANWB.

Het talud zakte weg na langdurige flinke regenval van de afgelopen dagen. Het talud kon dat niet verwerken.

Aflastingen

De avondvierdaagse in Gaanderen (Gelderland) gaat niet door vanwege het slechte weer, meldt de organisatie. Maandag ging de wandeltocht voor scholieren in veel plaatsen ook al niet door omdat er noodweer te verwachten was.

Ook de publieksvlucht van de Joint Strike Fighter (JSF) die voor donderdagmiddag gepland stond, is zeker een dag uitgesteld. Vanaf de grond is het gevechtsvliegtuig niet goed te zien door laaghangende bewolking, meldt het ministerie van Defensie. De opvolger van de F-16 zou op ongeveer 400 meter op hoogte over een reeks bezienswaardigheden en luchtmachtlocaties vliegen.

Video: Woensdag waren er ook hoosbuien in Noord-Brabant

Hoosbuien zorgen voor overlast in Noord-Brabant
Hoosbuien zorgen voor overlast in Noord-Brabant

Beeld: SQVision

Heeft u beeld bij dit nieuws? Upload uw foto's via NUfoto of via WhatsApp (06 - 1388 0644). Video's kunnen naar video@nu.nl

Actueel weerbericht