Ex-vriend Michelle Mooij krijgt opnieuw vier jaar cel

De ex-vriend van de Alkmaarse Michelle Mooij is woensdag in hoger beroep opnieuw tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens verkrachting, bedreiging en mishandeling van zijn toenmalige vriendin. 

Het gerechtshof in Amsterdam bevestigt woensdag daarmee een eerder vonnis van de rechtbank in Alkmaar. Het hof acht bewezen dat de 32-jarige Ian A. uit Alkmaar de ten laste gelegde feiten heeft gepleegd.

Michelle Mooij (24) werd op 17 januari 2010 dood aangetroffen in haar woning in Alkmaar. Het politieonderzoek leverde geen bewijs op voor het vermoeden dat Michelle door haar partner om het leven was gebracht. Daarop werd de zaak tegen de man geseponeerd.

Na een klachtprocedure door de nabestaanden werd A. alsnog vervolgd. Het Openbaar Ministerie vroeg vrijspraak voor moord, maar eiste wel een gevangenisstraf voor verkrachting, bedreiging en mishandeling.

De verdachte heeft steeds ontkend dat hij in de nacht voor haar dood seksueel contact met het slachtoffer heeft gehad. Het hof ziet daarvoor voldoende bewijs, zoals DNA-sporen. Verder duidt letsel erop dat de vrouw niet lang voor haar dood is gepenetreerd. Letsel aan haar armen bewijst dat de gemeenschap is afgedwongen, aldus het hof.

In brand

Eind 2009 heeft de verdachte volgens aanwezige getuigen Michelle gedreigd het huis met haar erin in brand te steken. Daarbij hield hij een fles terpentine in de hand. De getuigen mochten van de verdachte niet weg en waren erg bang voor de verdachte.

Bij het bepalen van de straf heeft het hof meegewogen dat de verdachte eerder voor mishandeling, bedreiging en verkrachting van Michelle is veroordeeld.

Lees meer over:
Tip de redactie