Vermeende politiemol Mark M. mag proces in vrijheid afwachten

De voorlopige hechtenis van de vermeende politiemol Mark M. is opgeheven. Hij mag zijn proces onder voorwaarden in vrijheid afwachten. Hij moet wel zijn paspoort inleveren. 

Dat is woensdag besloten tijdens een pro forma-zitting in Den Bosch.

M. zat acht maanden in voorarrest. Hij heeft lang genoeg in voorarrest gezeten, zo besloot de rechtbank. Hij blijft vrij tot in mei volgend jaar zijn zaak inhoudelijk wordt behandeld.

De 29-jarige agent verscheen opnieuw voor de rechtbank, omdat hij politie-informatie zou hebben verkocht aan criminelen. Het zou gaan om duizenden documenten uit zo’n tien zaken. In de rechtbank werd duidelijk dat in mei volgend jaar een hele week is uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van het proces.

Verdenkingen

De rechtbank vindt nog wel dat er voldoende ernstige verdenkingen tegen M. zijn. Ook denkt de rechtbank dat er kans is dat hij opnieuw de fout in gaat of mogelijk het onderzoek kan frustreren.

Daarom legt de rechtbank voorwaarden op. Zo moet M. in Nederland blijven, aangezien er in dezelfde zaak nog altijd onderzoek loopt in onder meer België en Oekraïne.

Afnemen

Advocaat Jan-Hein Kuijpers van de verdachte had aangedragen dat de verdenkingen tegen zijn cliënt alleen maar aan het afnemen zijn, maar de officier van justitie gaf aan dat er juist 'echt heel veel’ ligt.

De 36-jarige Marc S., die informatie van M. zou hebben gekocht, komt ook vrij.

Het onderzoek zal in oktober worden afgerond. In december volgt dan nog een zitting waarin de verdediging nog aanvullende onderzoekswensen kan motiveren.

Lees meer over:
Tip de redactie