De lokfiets is voor de politie een succes. Vorig jaar werden bijna duizend fietsendieven gepakt die een lokfiets hadden gestolen. Dat zijn er bijna drie keer meer dan twee jaar geleden.

Dat bevestigt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit aan NU.nl na berichtgeving in het AD woensdag. 

De politie zette vorig jaar 1.470 keer een lokfiets neer, daarvan was het 954 keer raak en kon de politie een verdachte aanhouden. "Dat kunnen we zeker succesvol noemen", zegt directeur Titus Visser van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. "Er zijn er toch bijna duizend in de kraag gevat."

Naar schatting worden per jaar zo'n 300.000 fietsen gestolen. De bijna duizend aanhoudingen lijken dan weinig, maar volgens Visser is de aanpak toch effectief. "We pakken niet alleen verdachten, deze aanpak heeft ook een preventieve werking. Hiermee ontmoedig je potentiële fietsendieven."

Meer lokfietsen

Op dit moment zijn er driehonderd fietsen die de politie als lokfiets kan inzetten. Die fietsen zijn voorzien van gps. Op het moment dat de fiets wordt verplaatst, krijgt de politie een seintje en is het eenvoudig om de fiets en de verdachte op te sporen.  

Nu de lokfiets een succes blijkt, gaat de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit meer lokfietsen bouwen. Ook gaat de stichting kijken of het aantal lok-e-bikes vergroot kan worden. Vorig jaar zijn naar schatting zo'n 25.000 e-bikes ontvreemd, aldus fietsverzekeraar ENRA in het AD.

"Het aantal gestolen e-bikes neemt substantieel toe", zegt ook Titus Visser. "Er zijn er ook steeds meer van op de markt. Tegenwoordig gebruikt men ze niet meer alleen voor lange fietstochten, maar ook om even snel een boodschap mee te doen. De fietsen zijn dus een steeds makkelijkere prooi. Daar gaan we dus op inzetten."