'OM en SZW onderzoeken mogelijke zorgfraude bij UMC Utrecht'

Het Openbaar Ministerie (OM) en de Inspectie SZW zouden een onderzoek hebben ingesteld naar mogelijke zorgfraude bij UMC Utrecht. Er zou zijn gesjoemeld met het declareren van zorgbehandelcode's (DBC's) bij zorgverzekeraars.

Dat blijkt uit onderzoek van Zembla, die daar woensdag over bericht.

Het Vara-programma heeft eerder aandacht besteed aan het UMC Utrecht. Vorig jaar meldde Zembla dat in het ziekenhuis mogelijk een angstcultuur heerst, de Inspectie doet daar onderzoek naar..

Ook zouden er twee dodelijke incidenten op de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) zijn verzwegen. Deze meldingen werden anoniem gedaan door een aantal KNO-artsen in 2014.

Diezelfde artsen vertellen ook over de mogelijke zorgfraude. Een afdelingshoofd zou opdracht hebben gegeven om bijna driehonderd DBC's te openen op naam van een ander staflid die daar nooit behandelingen voor heeft uitgevoerd.

Verhoren

Bronnen binnen en buiten het UMC melden aan Zembla dat ze zijn verhoord door functionarissen van de Inspectie SZW en het Functioneel Parket. De laatste instantie wil het nieuws niet bevestigen en zegt alleen dat er "altijd wordt gekeken naar signalen van zorgfraude".

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het ziekenhuis in april voor zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld en doet onderzoek naar de kwaliteit en veiligheid van de zorg op de afdelingen KNO en Hoofd-Hals Chirurgische Oncologie (HHCO).

Lees meer over:
Tip de redactie