Zorgen bij politie over grotere hoeveelheden cocaïne naar Nederland

De Nationale Politie maakt zich grote zorgen over de grote hoeveelheden cocaïne die de laatste maanden naar Nederland komen. In de afgelopen tien maanden ontdekten politie, justitie en douane al meer dan 30.000 kilo coke.

De politie spreekt van een mogelijk 'veranderd businessmodel' bij drugskartels uit Colombia, Peru en Bolivia, bevestigt een woordvoerder van de Landelijke Politie aan NU.nl na berichtgeving in De Telegraaf woensdag. 

"De partijen zijn vaker enorm groot. De vraag is kennelijk toch zeer fors en hoge risico’s op onderschepping worden geaccepteerd'', zegt chef van de landelijke recherche Wilbert Paulissen in de krant. ''Het duidt erop dat ze er kennelijk op vertrouwen dat het goed gaat.''

Motorbendes raken volgens de politie ook meer betrokken bij de cokehandel. "De eerste leden van Nederlandse chapters van motorclubs in Zuid-Amerika zijn al gesignaleerd'', zegt Maurice Luxembourg van het programma Drugs van de Landelijke Eenheid.

Tegenwoordig valt er een enorme winst te behalen bij de handel van cocaïne. Criminelen die uit weg worden geruimd of worden opgepakt, worden alweer snel vervangen door andere dealers. 

Om dit tegen te gaan zouden hogere straffen tegen criminelen die smokkelwaar verder verspreiden in Nederland de oplossing kunnen zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie