Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen Udo D. die vorig jaar een vrouw zou hebben doodgeslagen met een fles in Leeuwarden. 

De zaak wordt dinsdag behandeld bij de rechtbank in Leeuwarden. Volgens justitie heeft D. (39 jaar oud) ook een prostituee in de rosse buurt van Leeuwarden in haar nek en gezicht gestoken.

Het OM vervolgde de verdachte voor moord en poging tot moord, maar de aanklager stelde dit tijdens haar betoog bij tot doodslag en poging tot doodslag. Volgens de officier is er geen bewijs dat de Leeuwarder een plan had om beide vrouwen om het leven te brengen.

D. werd eerder ook verdacht van twee pogingen tot diefstal, maar door een gebrek aan bewijs werden deze verdenkingen van de dagvaarding geschrapt.

Hoewel D. geen verklaring heeft afgelegd over zijn rol bij het doodslaan van de vrouw, is er volgens justitie voldoende bewijs om hem hiervoor te veroordelen.

Bewijs

Op de broek en hand van de verdachte werd DNA gevonden dat van de overleden vrouw was. De verdachte staat ook op camerabeelden van een nabijgelegen supermarkt waar hij met een fles loopt. Getuigen gaven een omschrijving van de man die de vrouw sloeg die grotendeels overeenkomt met het uiterlijk van de verdachte, concludeert het OM.

De officier liet verder haar afschuw blijken over de gebeurtenissen. Volgens justitie heeft de verdachte geen respect voor het leven van een ander en is het ''werkelijk beestachtig'' wat hij de overleden vrouw heeft aangedaan. Advocaat Esther van der Zee vraagt zich af of een straf in deze zaak nog wel op zijn plaats is.

Zij stelt dat haar cliënt volledig ontoerekeningsvatbaar was en dat alleen een behandeling op zijn plaats is.

Schadeloos

De verdachte gaf aan het einde van de zitting aan dat hij de nabestaanden van het overleden slachtoffer ''schadeloos wil stellen''. Hij is bereid om onder andere de begrafeniskosten te betalen aan de familie van het slachtoffer. De rechtbank doet over twee weken uitspraak in deze zaak.