De leiding van de politie in Zwolle gaat twee agenten die rapper Typhoon maandag staande hielden omdat hij als getinte man rondreed in een nieuwe auto op de vingers tikken. 

Typhoon werd aan de kant gezet door de politie in Zwolle omdat, zo schreef hij op Instagram, zijn 'profiel' niet overeenkwam met zijn nieuwe auto. 

"De dienstdoende agent (vriendelijke vent, daar niet van) gaf toe dat hij bevooroordeeld was", voegde Typhoon toe. "Hij hield er rekening mee dat het drugsgeld kon zijn."

Een woordvoerder van de politie bevestigt de berichtgeving van Typhoon aan NU.nl. "Twee agenten hebben in het kader van ongebruikelijk bezit hem aan de kant gezet. Toen agenten zagen dat het om de rapper ging hebben ze een praatje met hem gehouden."

Tijdens dat gesprek vroeg Typhoon waarom ze hem eruit hadden gepikt. Daarop zei een van de agenten dat de huidskleur van de rapper opviel. Dat is iets wat niet had mogen worden gezegd, meldt de woordvoerder.

De dienstdoende agent zal hierop worden aangesproken. Ook wordt de casus met Typhoon gebruikt om deze situaties in het vervolg te voorkomen en van te leren.

Niet de eerste keer

Typhoon liet weten dat het niet de eerste keer is dat hem iets dergelijks overkomt. "En dan ben ik nog 'bekend' en is de sfeer na herkenning minder gespannen. Velen hebben dat voorrecht niet."

"Voorheen kon ik er nog boos om worden", vervolgde hij. "Nu ga ik er al vanuit dat ik word aangehouden en word ik juist rustig als het weer blijkt dat etnische profilering het motief is. Het is triest."

Nederlandse samenleving

De 31-jarige muzikant constateert dat dit voorval geen fout van de politie is, maar dat de oorzaak ligt in de Nederlandse samenleving.

"Ik kies ervoor dit te delen omdat dit niet een op zichzelf staand iets is. De eerste stap naar verandering is toegeven dat racisme, discriminatie en onderscheid nog steeds onderdeel van onze cultuur zijn. We zijn er nog lang niet."

De politie overweegt om Typhoon te benaderen om excuses aan te bieden.