Elk jaar komen er honderden ziekenhuispatiënten om het leven door medische missers die niet bij de inspectie worden gemeld.

Dat schrijft RTL Nieuws maandag op basis van lijsten met ziekenhuisdoden die de Inspectie voor de Gezondheidszorg na een lange juridische strijd aan hen heeft overgedragen.

De afgelopen drie jaar zijn 1214 patiënten overleden door zogenoemde calamiteiten, blijkt uit de gegevens van de inspectie.

Instituut Nivel, dat de effectiviteit en kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg onderzoekt, berekende echter over dezelfde periode een aantal van 3.000 slachtoffers van medische missers. Ongeveer 60 procent van deze gevallen worden dus niet gemeld door ziekenhuizen. Vooral 65-plussers en baby’s zijn slachtoffer van medisch falen. 

Bij de gemelde gevallen is er bij het overgrote deel, 90 procent, inderdaad sprake van gemaakte fouten bij de behandeling. 

De afgelopen tijd kwamen medische fouten in het UMC Utrecht en het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum aan het licht. De zorginspectie noemde dit toen al 'geen incidenten'. Ook werd toegegeven dat bijna alle ziekenhuizen stelselmatig te weinig melding maken van calamiteiten.