Taco Dibbits wordt de nieuwe directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Dibbits werkt sinds 2002 in het Rijks, sinds 2008 als directeur collecties. Hij volgt in juli Wim Pijbes op.

De Raad van Toezicht van het Rijksmuseum heeft Dibbits benoemd tot nieuwe hoofddirecteur. Hij heeft volgens het museum een centrale rol gespeeld bij de inrichting en presentatie van het vernieuwde museum, dat na een grondige renovatie in 2013 weer de deuren opende.

Begin maart maakte het Rijksmuseum bekend dat Wim Pijbes als directeur zou vertrekken. De 54-jarige bestuurder vertrekt per 15 juli naar Voorlinden, een nieuw museum voor hedendaagse kunst.

Pijbes stond aan het roer bij het museum sinds 2008. Onder zijn bewind maakte het museum een grote herinrichting door. Na de heropening is het bezoek aan het museum verdubbeld, naar 2,4 miljoen vorig jaar.

Schatten

De nieuwe directeur reageert verheugd op zijn nieuwe baan: "Het Rijksmuseum is één van de mooiste musea in de wereld, het is daarom fantastisch om er leiding aan te mogen geven. De schatten van het museum hebben volgens mij de kracht te verbinden. Het is een museum van en voor iedereen."

Dibbits (1968) is kunsthistoricus en studeerde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en aan de Britse University of Cambridge. Hij begon bij het Rijksmuseum als conservator 17e-eeuwse schilderkunst, werd in 2006 hoofd beeldende kunst waarop hij twee jaar later als directeur collecties aan de slag ging.

Voordat hij bij het Rijksmuseum begon, werkte hij als directeur van de afdeling Oude Meesters bij Christie's in Londen.

De nieuwe hoofddirecteur vormt samen met zakelijk directeur Erik van Ginkel de leiding van het museum.

Boegbeeld

Volgens Jaap de Hoop Scheffer, voorzitter van de Raad van Toezicht, is Dibbits al een boegbeeld van het museum. "Vanuit de inhoud gedreven is Taco bij uitstek in staat verder vorm te geven aan de voortgang van het proces van vernieuwing en ontwikkeling, noodzakelijk om de bezoeker van het museum steeds weer te inspireren en te verbazen."

Ook minister Jet Bussemaker van Cultuur is naar eigen zeggen enthousiast over de keuze voor Dibbits. "Met de aankoop van Marten en Oopjen (schilderijen van Rembrandt, red.) heb ik hem goed leren kennen. Ik waardeer zijn vakkennis. Ook bijt hij zich met passie vast in dossiers."

Bussemaker: "De nieuwe directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam wil zoveel mogelijk mensen, zowel kinderen als volwassenen, nieuwsgierig maken naar kunst en van kunst laten genieten. Dat streven juich ik van harte toe."