Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag vrijspraak gevraagd voor Martien Hunnik, die in 1984 is veroordeeld voor doodslag in de zogenaamde showbizzmoord. Zijn destijds bekennende verklaring is niet langer geloofwaardig.

Bij het gerechtshof in Den Haag dient maandag en dinsdag het herzieningsproces in de zaak over de moord op platenproducer Bart van der Laar in 1981.

Hunnik bekende aanvankelijk schuld en werd in 1984 veroordeeld voor doodslag, maar later trok hij zijn verklaring in. In 2003 leidde nieuwe informatie ertoe dat een herzieningsaanvraag werd ingediend door Hunniks advocaten.

"Nieuwe deskundigeninzichten maken dat de bekentenissen van Hunnik onvoldoende betrouwbaar zijn voor een bewezenverklaring", aldus het OM maandag.

"Door de gedragsdeskundigen is nu een verband vastgesteld tussen zijn psychopathologie en het afleggen van de bekentenissen. Daarmee zijn de bekentenissen niet geloofwaardig en kunnen dan ook niet langer voor het bewijs worden gebruikt."

Opluchting

Hunnik heeft zijn straf al uitgezeten, hij werd destijds veroordeeld tot twee jaar cel en tbs (destijds tbr).

"Het is een enorme opluchting", reageerde hij op het besluit van het OM. "Er valt een last van me af. Dit maakt niet alles goed, maar ik ga niet klagen maar dragen."

"Het is wel jammer dat mijn vader en moeder dit niet meer kunnen meemaken", zegt Hunnik. "Het is voor de familie ook een hele grote nachtmerrie geweest. Mijn ouders moesten verhuizen." Hij voelt zich weer grotendeels vrij man. "Dat geeft rust."

Nieuw onderzoek

Er werd nieuw onderzoek gedaan naar Hunnik voor de procedure bij de Hoge Raad. Daarin kwam naar voren dat hij de neiging had de waarheid te verdraaien en te verfraaien en dat hij zelfs verhalen verzon. Als de onbetrouwbaarheid van de verklaringen tijdens de behandeling van de zaak bekend was geweest, was Hunnik waarschijnlijk vrijgesproken, concludeerde de Hoge Raad vorig jaar mei. De raad verwees de zaak terug naar het hof.

Door nieuwe verklaringen van getuigen rees ook het vermoeden dat anderen verantwoordelijk zijn voor de dood van Van der Laar. Volgens hen werd het slachtoffer gedood door twee bekenden van hem, in opdracht van een zakenpartner. Deze twee kunnen niet meer worden vervolgd, omdat de zaak is verjaard.

Neergeschoten

De zaak gaat over de moord op platenproducer Bart van der Laar die in 1981 in zijn huis in Hilversum werd neergeschoten. Hij overleed drie dagen later aan zijn verwondingen. 

Van de Laar was platenproducer van bekende namen als Babe, Luv, Corry Konings en Benny Neyman. De moord op de flamboyante platenbaas was een schok voor de Nederlandse artiestenwereld.

Video: De showbizzmoord uitgelegd in 60 seconden

In 60 seconden: De showbizzmoord
In 60 seconden: De showbizzmoord

Animatie door in60seconds