Het beschermen van mensenrechten kan overheden ertoe verplichten gereguleerde wietteelt en -handel toe te staan, als misdaden zoals moord en ongelukken door onveilige teelt kunnen worden voorkomen.

Onderzoekers van de Radboud Universiteit stellen dat mensenrechten zwaarder wegen dan VN-verdragen die wietteelt verbieden. Dat blijkt uit onderzoek dat ze deden in opdracht van 27 grotere gemeenten, schrijft de Volkskrant maandag.

"Het is daarom goed verdedigbaar dat regulering van de wietkweek als een positieve verplichting tot bescherming van mensenrechten geldt, zoals het recht op gezondheid (IVESCR en ESH) en de rechten op leven en tegen onmenselijke behandeling (IVBPR en EVRM)", schrijven de onderzoekers in de krant.

De gemeenten streven legalisering van de wietteelt na, omdat het criminele circuit rondom de teelt volgens hen "onhoudbaar" wordt. Illegale hennepteelt zou leiden tot crimineel geweld en corruptie. Ook komen branden, legionellabesmettingen, stank- en andere overlast in woonwijken voor en zijn er door het gebrek aan toezicht gezondheidsrisico's voor de gebruikers.

Argument

Volgens de onderzoekers is legalisering niet per se beter dan het Nederlandse gedoogbeleid, waarbij gebruiken van cannabis wel mag, maar teelt en handel grotendeels niet. Alleen het argument 'legaliseren mag nu eenmaal niet', klopt volgens hen niet.

De initiatiefnemers van het onderzoek waren de gemeenten Utrecht, Heerlen en Eindhoven. De betrokken gemeenten zijn blij met de uitkomst van het onderzoek. "De realiteit is: mensen doen het toch. Dus hoe kun je cannabisbeleid als gemeente gecontroleerd organiseren? Elke logica zegt: we willen toezicht op wat daar allemaal gebeurt", aldus Victor Everhardt (D66), in Utrecht wethouder volksgezondheid en een van de initiatiefnemers voor het onderzoek.