In grote delen van het land hebben zware onweersbuien maandagavond geleid tot veel overlast. De brandweer en hulpverleningsdiensten hebben hun handen vol aan overstromingen en andere waterschade. Veel evenementen zijn afgelast.

Het zwaarste noodweer en onweer heeft Nederland rond 22.00 uur verlaten. Het KNMI heeft daarom de code oranje beëindigd. Code geel, die nog gold voor de kustprovincies, werd tegen 23.30 uur ingetrokken.

Vooral in Gelderland heeft de brandweer het erg druk gehad door het noodweer. De veiligheidsregio riep mensen op alleen bij spoed en levensgevaar 112 te bellen. Bij waterschade moesten gedupeerden zich melden bij de verzekeraar.

Het verkeer had in de avondspits ook last van de zware regenval. De files waren volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) niet extreem lang, maar de hoosbuien leidden wel tot schade aan het wegdek.

Zo is de oprit Oosterbeek op de A12 lange tijd afgesloten geweest omdat het wegdek was ingezakt. De N297 was urenlang grotendeels dicht vanwege de enorme hoeveelheid water op de weg.

Videocompilatie: Wateroverlast in Nederland

Compilatie: Wateroverlast in Nederland
Compilatie: Wateroverlast in Nederland

Vliegverkeer

Ook het vliegverkeer op Schiphol had de hele dag last van het grillige weer. Er moesten tientallen vluchten worden geannuleerd, al had kwam dit ook door andere oorzaken dan de regen en het onweer. Zo werd er maandag onderhoud verricht aan de Zwanenburgbaan en staakten beveiligers op de luchthaven korte tijd.

Een woordvoerster laat aan NU.nl weten dat reizigers maandagavond nog rekening moeten houden met vluchtuitval. "Hou vooral de actuele vluchtinformatie in de gaten", adviseert ze.

De verwachting is dat alle vliegtuigen dinsdag weer volgens planning vertrekken en arriveren. "Al kunnen wij bij dit soort onverwachte weersveranderingen helaas nooit garanties afgeven."

Theater ontruimd

In Zevenaar is een theater waar muziekles werd gegeven ontruimd. Het dak dreigde te bezwijken onder het gewicht van het water, meldt Omroep Gelderland.

In Zutphen veroorzaakte een blikseminslag rond 21.00 uur overlast. Een verkeersinstallatie werd getroffen en enkele woningen zaten enige tijd zonder piekspanning.

Kelder ondergelopen

Ook in Noord-Limburg en Brabant stonden straten blank en zijn kelders ondergelopen met water.

In Oost-Brabant viel maandag binnen 12 uur 65 mm regen. Dit is volgens Weerplaza de hoeveelheid die normaal in één maand valt in dat deel van de provincie.

Afgelastingen

In diverse plaatsen is maandagavond de avondvierdaagse afgelast in verband met het (aanstaande) noodweer. In het midden en oosten van het land gold maandag code oranje van het KNMI en in de rest van het land code geel in verband met zware onweersbuien die vanuit het oosten over het land trokken. Rond 22.00 uur werd code oranje ingetrokken.

In onder meer Utrecht, Ermelo, Soest, Harderwijk, Veenendaal, Harmelen, Leusden, Didam en Zutphen is de wandeltocht afgezegd.

Ook veel andere buitenactiviteiten werden halsoverkop afgelast. Zo moest pretpark De Efteling in Kaatsheuvel een aantal uur alle niet-overdekte attracties sluiten vanwege de wateroverlast, meldt Omroep Brabant

Actueel weerbericht

Heeft u beeld bij dit nieuws? Upload uw foto's via NUfoto of via WhatsApp (06 - 1388 0644).