Ongeveer zesduizend mensen hebben zondag op de Amerikaanse erebegraafplaats in het Limburgse Margraten de jaarlijkse herdenking bijgewoond van militairen uit dat land die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden bij de bevrijding van West-Europa.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) woonde de bijeenkomst namens het kabinet bij. Hij benadrukte in zijn toespraak, ook met het oog op de recente aanslagen in Brussel en Parijs, dat het belang van monumenten als de erebegraafplaats in de loop der jaren alleen maar groter wordt.

"Ze helpen om een verhaal uit het verleden te vertellen dat we nooit mogen vergeten. Een verhaal dat duidelijk aantoont hoe belangrijk vrede en veiligheid zijn. Een verhaal dat jonge mensen het belang leert om kritisch na te denken en niet zonder meer aan te nemen wat anderen zeggen."

Op de begraafplaats liggen 8.301 Amerikaanse soldaten die bij hun opmars door West-Europa omkwamen. Op een monument staan ook de namen vermeld van 1.722 vermiste Amerikaanse soldaten. De herdenking in Margraten vindt traditioneel op de laatste zondag van mei plaats, één dag voor de viering van Memorial Day in de VS.

Luchtmacht

De herdenking werd ook bijgewoond door de zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassade, Adam Sterling. Militairen van de landmacht vormden samen met Amerikaanse soldaten een erewacht en droegen kransen. De luchtmacht betoonde eer door met F-16’s in de zogenoemde missing man-formatie over de begraafplaats te vliegen.