Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dringend extra geld nodig om de kwaliteit te blijven garanderen en misdaad aan te pakken.

Dat zegt de hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Herman Bolhaar, donderdag in het voorwoord van het jaarverslag van het Openbaar Ministerie over 2015.

Volgens Bolhaar moet er 40 miljoen euro per jaar bij om het OM alleen al te laten functioneren. Om de georganiseerde misdaad, corruptie en de oprukkende cybercriminaliteit aan te kunnen is volgens Bolhaar nog veel meer geld nodig.

Criminaliteit verplaatst zich namelijk naar het virtuele domein. "Oplichting, afpersing en bedreiging vinden steeds meer online plaats, waardoor het zicht op de ernst en omvang ervan ontbreekt. Ook de meer maatschappij-ontwrichtende, ondermijnende criminaliteit verschuilt zich: het darkweb verbergt wapenhandel, drugstransacties, witwasoperaties en voorbereiding van terrorisme."

Bolhaar is van mening dat er fors moet worden geïnvesteerd om nieuwe vormen van criminaliteit aan te pakken en "echt goed te onderzoeken wat er speelt". Hij pleit dan ook voor langdurige onderzoeken. "We moeten niet alleen reageren op incidenten en korte klappen uitdelen."

Jaarverslag

In het jaarverslag wijst Bolhaar bovendien op de vele uitdagingen waarvoor het OM afgelopen jaar kwam te staan en zich in de toekomst geplaatst ziet.

Als voorbeelden van 2015 noemt Bolhaar het proces rond de liquidaties in de Staatsliedenbuurt, de zogeheten Context-zaak rondom terreurverdachten, de Valkenburgse zedenzaak, de voortzetting van het enorme MH17-onderzoek en het onderzoek naar de 'politiemol'. "Terreur en ondermijning door zware criminaliteit lieten hun ontwrichtende gezicht zien."

2015 was ook een intens jaar door de schokkende gebeurtenissen rond de gewelddadige dood van oud-minister Els Borst en de zus van Bart van U., Loïs. Het onderzoeksrapport van de Commissie Hoekstra naar deze zaak schetste "een confronterend beeld van tekortkomingen bij het OM en elders in de straf- en zorgketen", schrijft de baas van het OM verwijzend naar de omstandigheden waaronder gewerkt moet worden.

Crimineel vermogen

De inspanningen van het OM leveren ook het nodige geld op voor de staatskas, blijkt uit het jaarverslag. Afgelopen jaar is met 144 miljoen een recordbedrag aan crimineel vermogen afgepakt, meldt het OM. "Het is een signaal dat het OM op de goede weg is om criminelen te raken waar het het meeste pijn doet, namelijk in de portemonnee."