Bij een fabriek van Coca-Cola in Dongen (Noord-Brabant) is woensdagavond zoutzuur vrijgekomen na een lekkage in de waterkamer. De zeer bijtende stof kan brandwonden veroorzaken en problemen geven bij inademing.

De situatie bleek al snel stabiel en er zijn geen gewonden gevallen. De vrijgekomen zoutzuurdamp werd door de brandweer met water verdund.

De verlaagde concentraties zijn daardoor "al een stuk minder gevaarlijk", liet de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant weten.

De lekkage werd rond 23.45 uur gemeld. Rond 0.15 uur is de afvoer naar buiten stilgelegd zodat de zoutzuurdamp zich niet kan verspreiden. Het zoutzuur kwam volgens de Veiligheidsregio niet in het riool terecht. In de directe omgeving van de fabriek staan geen huizen.

Bekijk beelden van de fabriek

Zoutzuurdamp vrijgekomen bij Coca-Colafabriek in Dongen
Zoutzuurdamp vrijgekomen bij Coca-Colafabriek in Dongen

Waterscherm

De brandweer heeft met bluswater een zogenaamd waterscherm aangebracht dat eventuele dampen moet neerslaan. Deze verdunning zorgt ervoor dat het zoutzuur een stuk minder gevaarlijk wordt.

Rond 1.10 uur zijn geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen meer gemeten. De brandweer voerde daarna nog wel werkzaamheden uit.

Dongen is de enige plek in Nederland waar Coca-Cola de drank produceert. Bij de fabriek zijn 773 medewerkers werkzaam.

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload beeld via NUfoto of stuur naar redactie@nu.nl. Video's kunt u sturen naar video@nu.nl.