Buschauffeurs van Arriva gaan intensiever samenwerken met de politie. Dit gebeurt al bij een proef in de regio's Zuid-Holland, Gelderland, Overijssel en Flevoland, en wordt nu ingevoerd in het hele land.

"Met de buschauffeurs delen we informatie over gezochte verdachten en vermiste personen", aldus Anton Jansen van de politie Oost-Nederland in het AD woensdag. 

Bij inbraken, overvallen en vermissingen dienen de chauffeurs als 'extra ogen' voor de politie. Ook worden incidenten bij busbedrijven en politie uitgewisseld.

In de regio's waar de proef al uitgevoerd wordt, worden politie- en ov-meldingen verzameld in een database, waardoor de politie een overzicht krijgt bij welke buslijnen, stations en halte vaak overlast is.

"De aanpak in deze regio's is een groot succes," zegt Jansen tegen de krant. ''Daarom willen we de samenwerking graag in het hele land invoeren."

Database

Het is nog niet gebruikelijk dat er informatie tussen busbedrijven en politie worden uitgewisseld. ''Als we iemand oppakken voor een inbraak, weten we vaak niet of hij ook in het openbaar vervoer problemen veroorzaakt," aldus Jansen. ''Door de gedeelde database weten we dat wel. Notoire zwartrijders hebben vaak meer op hun kerfstok. De rechter kan daardoor effectievere straffen opleggen."