De veroordeling van twee mannen voor de dubbele doodslag op een bejaard paar in Amsterdam in 1997 blijft in stand, zo heeft de Hoge Raad dinsdag bekendgemaakt. Ze zijn beide veroordeeld tot een celstraf van zeventien jaar.

Melvin R. en Miquel K. brachten het bejaarde paar om het leven toen zij op rooftocht wilden gaan in de woning van het echtpaar in Amsterdam-Noord.

De twee mannen hadden de sleutels van Henk Opentij (79) op straat gevonden en wilden geld en waardevolle spullen stelen. Eenmaal in de woning stuitten zij onverwacht op Opentij en zijn vriendin Mary Run (73). 

De uiterst gewelddadige manier waarop de twee mannen tekeer zijn gegaan was in november 2014 voor het gerechtshof reden een hogere straf te geven dan de vijftien jaar die de rechtbank eerder oplegde.

Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft het hof ook gelet op de destijds jonge leeftijd van de twee mannen; zij waren in 1997 negentien jaar oud. Volgens het hof hebben zij na hun arrestatie laten zien dat zij zich diep schamen voor hun daden.

Cassatie

Een van de daders was het niet eens met de formulering van de motivatie door het gerechtshof voor de moord op de vrouw en ging in cassatie. Volgens hem doodde hij de vrouw omdat ze getuige was van de moord op haar vriend en niet omdat ze getuige was van de diefstal.

Maar de Hoge Raad concludeert dat het hof de motivatie wel correct heeft geformuleerd. Bovendien zou de celstraf niet lager zijn uitgevallen als hij wel in het gelijk was gesteld. 

Onopgelost

De zaak bleef jarenlang onopgelost. Een coldcase-onderzoek waarvoor misdaadjournalist Peter R. de Vries belangrijke informatie leverde, zette de politie alsnog op het spoor van de twee verdachten. Zij werden in 2012 gearresteerd en hebben bekend.

Hun rooftocht liep toen op niets uit. De daders namen uiteindelijk geen spullen mee.