Zo'n vijftig leerlingen van het VMBO op het Wartburg College in Rotterdam moeten hun examen Nederlands over doen vanwege een fout van de school.

De leerlingen deden het examen in het programma Word, waar een spellingscontrole op staat. De inspectie heeft daarop besloten de examens ongeldig te verklaren. Dat melden RTL Nieuws en De Telegraaf maandag.

Het Wartburg College stuurde de circa vijftig leerlingen een brief waarin staat dat de examens ongeldig zijn.

"Het examen moet gemaakt worden in een tekstverwerker zonder spellingscontrole. Tijdens het examen bleek het niet goed te werken en kwamen de leerlingen toch in een tekstverwerker met spellingscontrole terecht. Hoewel we dit tijdens de zitting constateerden was het te laat om dit nog te verhelpen", aldus de school. "Wij beseffen heel goed dat deze boodschap hard aan komt, echter de uitspraak van de inspectie is bindend."

De leerlingen moeten het examen nu in het tweede tijdvak, op 21 juni, inhalen. Dat komt hard aan voor sommige leerlingen. Zij zeggen dat ze al al een vakantie hadden geboekt, maar moeten deze nu uitstellen.

Er zijn dit jaar veel klachten over de eindexamens. De Eindexamenklachtenlijn van het LAKS heeft de meeste klachten ooit bereikt. Dit aantal werd al op vrijdagavond bereikt.