De rechtbank Limburg heeft dinsdag een 32-jarige man uit Hoensbroek veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Hij heeft op 25 maart vorig jaar brand gesticht in een café in Kerkrade waar leden van de motorclub Bandidos zouden samenkomen.

Cor S. sloeg midden in de nacht een ruitje in waarna hij motorbenzine in de hal goot die hij in de brand stak.

Door de brand brandde de woning boven café Dacus uit. De eigenaar van de kroeg, zijn vrouw en twee kinderen wisten te ontsnappen door naar het dakterras te vluchten. Daar werden ze door de brandweer gered.

Reden voor de brandstichting is volgens het OM de strijd tussen de rivaliserende motorbendes Bandidos en Hells Angels in Limburg. S. zou aspirant-lid zijn van de Hells Angels. Iets wat hij zelf ontkent.

Motief

Het OM eiste tien jaar, omdat S. met zijn actie het leven van kinderen in gevaar heeft gebracht en omdat het motief te maken zou hebben met de strijd tussen de motorclubs.

De rechtbank acht de territoriumstrijd niet bewezen maar rekent de man diens zwijgen zwaar aan. Hij had volgens de rechtbank bewust de bedoeling mensen in levensgevaar te brengen.

De man moet aan de slachtoffers een bedrag van ruim 300.000 euro betalen. 

Maatregelen

De brandstichting vond plaats in een periode dat de spanningen tussen de Hells Angels en de Bandidos hoog waren opgelopen in de regio Limburg door de komst van de Bandidos naar Nederland.

Burgemeester Sjaar Cox van Sittard-Geleen liet in juli 2015 een kroeg sluiten van de motorclub Red Devils. De aanleiding was een gevecht in Sittard tussen Bandidos en Red Devils, een aan de Hells Angels gelieerde motorclub, waarbij ook geschoten is. Dat gebeurde op 7 mei in en rond het café.

De Bandidos zouden verhaal zijn komen halen nadat de naam van S. uitlekte als mogelijke brandstichter van café Dacus. 

De motorclubs zijn in de internationale regio rond Limburg verwikkeld in een fel gevecht om de zeggenschap over onder meer drugshandel, kroegen en prostitutie.