Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag acht jaar cel geëist tegen de twee mannen die er van worden verdacht op 15 januari 2010 een dodelijke aanrijding te hebben veroorzaakt in Nijmegen.

De zaak die zich al jaren voortsleept, dient voor het gerechtshof in Den Bosch. Ook is er tegen beiden een ontzegging van de rijbevoegdheid van zeven jaar geeïst, laat het OM weten.

Het OM verwijt beide mannen medeplegen van doodslag, omdat er sprake is geweest van nauwe en bewuste samenwerking. Volgens justitie is Mohamed A. uit Nijmegen de bestuurder geweest van de scooter en Mohamed el G. uit Beuningen de bijrijder.

Dit is een belangrijk onderdeel in deze zaak. Het gerechtshof sprak beide mannen in hoger beroep vrij, omdat niet bewezen kon worden wie de bestuurder was. Het OM ging met succes in cassatie. 

De twee mannen waren van plan een overval te plegen op hotel Belvoir in Nijmegen toen zij twee agenten in een observatie-auto van de polite zagen en op de vlucht sloegen. Ze reden op de vlucht een toen 50-jarige man uit Arnhem aan, die aan zijn verwondingen overleed. "Het slachtoffer, dat met groen licht op het zebrapad liep, heeft geen schijn van kans gehad", aldus het OM.

Beide mannen ontkennen de scooter te hebben bestuurd.

Rechtbank

In eerste instantie werd de 26-jarige El G. door de rechtbank veroordeeld tot acht jaar cel en kreeg hij tien jaar rijontzegging opgelegd. De 24-jarige A. uit Nijmegen werd vrijgesproken voor het ongeval. De rechtbank zag El G. als de bestuurder en A. als bijrijder.

El G. kreeg wel twee jaar cel voor het voorbereiden van de overval en bedreiging van ziekenhuispersoneel na het ongeluk. A. kreeg achttien maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, voor onder meer het voorbereiden van de overval.