Bij een landelijke actie tegen rondtrekkende criminelen heeft de politie 82 personen opgepakt. De politie liet zaterdag weten dat in totaal bijna 3.800 mensen zijn gecontroleerd en dat 467 bekeuringen zijn uitgedeeld.

De leden van de rondtrekkende bendes worden onder meer verdacht van winkeldiefstal, drugshandel, identiteitsfraude en woninginbraken. Onder de opgepakte verdachten zijn veel Oost-Europeanen.

De controles zijn tussen 17 en 20 mei gehouden op onder meer parkeerplaatsen, in internationale bussen, in treinen en op het water. Daarbij werkte de politie samen met de belastingdienst en de marechaussee.

Onder de arrestanten waren twee bekenden van de politie die voor duizenden euro's aan postzegels bij zich hadden. Die waren vermoedelijk vals. Ook is een man aangehouden met 40.000 euro in zijn rugzak. De politie verdenkt hem van witwassen.

Zaterdag bleek uit de AD Misdaadmeter 2016 dat in 95 Nederlandse gemeenten de criminaliteit het afgelopen jaar is toegenomen. Daarmee gaat bijna een kwart van de gemeenten in tegen de landelijke trend van dalende misdaadcijfers.