Tegen een 32-jarige man uit Huizen, die wordt verdacht van voorbereiding van de gewapende strijd van Islamitische Staat (IS), is een gevangenisstraf van twintig maanden geëist waarvan tien voorwaardelijk.
 

Het Openbaar Ministerie had in eerste instantie zowel deelname aan IS als de voorbereiding van de deelname aan IS ten laste gelegd. Voor concrete deelname is echter te weinig bewijs.

De man werd op 30 augustus 2014 aangehouden door de politie. De verdachte en zijn familie stonden op dat moment op het punt naar Syrië te vertrekken. Van echte deelname aan de strijd van IS is geen sprake, omdat het gezin nog niet was uitgereisd.

De man ontkent dat hij naar Syrië wilde afreizen om actief te gaan vechten voor IS. In plaats daarvan zou hij diverse goederen en geld voor zijn broer meenemen, die in Syrië verbleef om deel te nemen aan de gewapende strijd van IS. 

In de auto en rugzakken die de man wilde meenemen, vond de politie materialen die wijzen op de voorbereiding van terroristische misdrijven, onder meer trainingsschema's voor jihadisten en documenten met jihadistische teksten.