Nederlandse burger heeft vertrouwen in Nationale Politie

De Nederlandse burger heeft vertrouwen in de Nationale Politie. Dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit dat de politie liet uitvoeren.

Burgers en samenwerkingspartners noemen politiemensen "moedig, betrouwbaar en onpartijdig". Samengenomen geeft de burger de politie 68,7 punten op een vertrouwensschaal van nul tot honderd.

Daarmee komt de Nationale Politie op de negende plaats van grote Nederlandse ondernemingen.

Bij het enquête-onderzoek werd gebruik gemaakt van de antwoorden van 2.638 mensen en 109 ketenpartners. De 3.625 politiemensen die de vragenlijsten invulden, gaven gemiddeld 69,9 punten voor betrouwbaarheid van hun eigen organisatie.

Kritiek

Uit het onderzoek kwam wel dat de service bij de politie beter kan. Mensen willen graag horen wat er met hun aangifte is gebeurd. Ook leverde zichtbaarheid in de wijk van politiemensen een lage score op. De waardering kwam niet boven de 50 punten uit.

Het rapport verscheen een dag nadat minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) juist een analyse naar de Kamer stuurde waarin staat dat de recherche inefficiënt werkt. Ook zou het ontbreken aan vakmanschap bij de politie.

De minister zei daarop dat de politie op de goede weg is, maar dat de analyse uitwijst "dat er veel achterstallig onderhoud in de opsporing is."

Lees meer over:
Tip de redactie