Opnieuw drone dichtbij vliegtuig gezien

Een piloot van KLM heeft op Bevrijdingsdag op vijf kilometer hoogte een drone gezien. Dat bevestigt een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland (LVLN) na berichtgeving van de NOS.

Het onbemande toestel vloog op enkele honderden meters van het vliegtuig. De piloot van de Airbus A330-200 maakte melding van de drone rond 07.15 uur op 5 mei, terwijl hij in de buurt van Zwolle vloog.

''De KLM-piloot zei dat de drone driehonderd tot 450 meter onder het vliegtuig en vijfhonderd meter er van af vloog", zei de woordvoerster. LVLN lichtte naar aanleiding van de melding de Luchtvaartpolitie in, maar de drone en zijn eigenaar konden niet worden achterhaald.

Het is niet de eerste keer dat een drone in Nederland wordt gesignaleerd in de buurt van een vliegtuig of luchthaven. Een groep luchtvaartmaatschappijen en -organisaties stuurde vorige maand nog een brandbrief over de kwestie aan staatssecretaris van Infrastructuur Sharon Dijksma.

Dijksma liet toe weten de regels voor drones te willen aanscherpen. Zo mogen drones straks tot maximaal vijftig meter hoogte vliegen. Daarnaast is de bewindsvrouw in gesprek met dronebouwers over geofencing, waarmee een bepaald gebied wordt afgebakend met behulp van gps. Op deze manier wordt het onmogelijk voor drones om bijvoorbeeld in de buurt van een luchthaven te komen.

Lees meer over:
Tip de redactie