Een jaar cel en tbs geëist voor zware mishandeling NS-conductrice Hoofddorp

Tegen een 27-jarige man die wordt verdacht van het ernstig mishandelen van een conductrice van de NS, is door de advocaat-generaal in hoger beroep een jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

De officier van justitie had eerder dezelfde straf tegen de verdachte geëist. De man tekende tegen dat vonnis hoger beroep aan, meldt het OM. 

In de nacht van 5 op 6 maart 2015 zou de man de conductrice hebben mishandeld, nadat hij weigerde uit te stappen toen de trein aan was gekomen op station Hoofddorp.

De vrouw hield ernstige verwondingen en blijvend letsel over aan het incident. Haar jukbeen, bovenkaak en neus waren gebroken en haar oogkas was verbrijzeld. Veertien maanden na het incident is ze nog altijd niet aan het werk en moet ze nog minstens twee operaties ondergaan, stelt het OM. 

De verdachte ontkent de vrouw zwaar mishandeld te hebben. Het OM stelt echter dat het niet anders kan dan dat de hij degene is die de vrouw heeft mishandeld. Op het moment van de mishandeling bevonden zich op het perron namelijk geen andere passagiers. 

Stoornis

Ook had de man reden om boos te zijn op de conductrice, omdat zij zijn spullen spullen uit de trein had gehaald en op het perron had gelegd. Als derde bewijslast stelt het OM dat de verdachte een bloedspoor van het slachtoffer op zijn schoen had.

Volgens deskundigen lijdt de man aan een geestelijke stoornis. Hij is te behandelen, maar dit moet volgens de deskundigen wel gebeuren in gevangenschap.

Het incident leidde binnen en buiten de NS tot diepe verontwaardiging en was voor treinpersoneel in het hele land aanleiding om actie te voeren. Directie en ondernemingsraad van de NS vroegen extra veiligheidsmaatregelen. Datzelfde deden de vakorganisaties. Inmiddels is een reeks afspraken gemaakt om de veiligheid te bevorderen.

De uitspraak tegen de verdachte is naar verwachting over twee weken.

Lees meer over:
Tip de redactie