Amsterdam helpt asielzoekers met verblijfsvergunning aan het werk

Een flink aantal bedrijven en scholen zet zich samen met de gemeente Amsterdam in om asielzoekers met een verblijfsvergunning sneller aan werk te helpen. 

Hierover sloten de betrokken partijen donderdag een convenant, waarin ze hebben afgesproken dat ze iedereen die kan werken of leren zo snel mogelijk begeleiden naar een baan of een opleiding.

Het Centraal Orgaan Asielzoekers en het ministerie van Sociale Zaken zijn hier ook bij betrokken. De Amsterdamse aanpak richt zich op het zo vroeg mogelijk inzicht krijgen in de kwalificaties en talenten van zogenoemde statushouders die naar de stad komen.

Ook moet er zicht komen op welke banen beschikbaar zijn in de stad. Zo zijn onder meer de zorg, ICT en horeca geschikte branches om aan de slag te gaan.

Test

De nieuwkomers moeten een test doen, waardoor eerder duidelijk wordt wat de talenten, motivatie, taalniveau, werkervaring, opleiding en psychische en lichamelijke gesteldheid van deze personen zijn.

Het convenant is ondertekend door bedrijven en scholen als Randstad, ROC van Amsterdam, Albert Heijn, Hogeschool van Amsterdam en Horeca Nederland. De hoofdstad verwacht dat zo'n zeshonderd statushouders de test kunnen doen en dat vijfhonderd van hen in aanmerking komen voor een taaltraining.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie