De ruim tachtig aanwezigen op de informatieavond in Tilburg voor werklozen die met chroom-6 hebben gewerkt hebben woensdagavond emotioneel gereageerd op de onduidelijkheden over hun gezondheidsrisico's.

''Het was een pittige avond vol met vragen en grote bezorgdheid'', erkent verantwoordelijk wethouder Erik de Ridder namens de gemeente Tilburg. ''We hebben alle begrip voor die emoties.''

Het stadsbestuur had 580 mensen uitgenodigd die tussen 2004 en 2011 bij werkzaamheden aan oude treinstellen mogelijk met chroom-6 in aanraking zijn gekomen. Dat gebeurde via een re-integratieproject.

Het antiroestmiddel chroom-6 kan kanker veroorzaken. Om vragen daarover te beantwoorden, waren ook deskundigen van GGD en RIVM aanwezig.

Wethouder De Ridder heeft de betrokkenen aangeraden een lotgenotengroep te formeren. De gemeente wil die groep graag ondersteuning bieden.

Brief

De gemeente zegt het te betreuren dat slechts een beperkt aantal van de 580 betrokkenen uit het re-integratieproject op de informatieavond is afgekomen. Er wordt gekeken naar andere manieren om hen te bereiken, hoewel iedereen een brief over de kwestie heeft ontvangen.

Volgens De Ridder is contact met hen belangrijk om een onafhankelijk onderzoek op te zetten naar de eventuele gezondheidsschade en de vraag wie daarvoor verantwoordelijk en aansprakelijk is.

De werkzoekenden waren destijds betrokken bij het werklozenproject van het re-integratiebureau op het oude terrein van NS/Nedtrain. Daar schuurden ze oude museumtreinstellen en verfden die soms met de roller. In de oude verflagen zat zeer waarschijnlijk chroom-6, dat kon vrijkomen tijdens schuren of doorslijpen.