De Hoge Raad handhaaft de vrijspraak van voormalig neuroloog Ernst Jansen Steur voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses. 

De rechtbank in Almelo legde Jansen Steur in 2014 een celstraf van drie jaar op, maar het gerechtshof sprak hem in 2015 vrij voor de belangrijkste aanklacht.

Die uitspraak wordt niet vernietigd, heeft de Hoge Raad dinsdag besloten. De vrijspraak is door het hof voldoende gemotiveerd.

Jansen Steur werkte tot 2003 jarenlang als neuroloog bij het Medisch Spectrum Twente. In die periode zou hij meerdere patiënten foute diagnoses hebben gegeven en hen bijvoorbeeld onterecht hebben medegedeeld dat ze aan een ernstige ziekte leden. 

Jansen Steur vertelde patiënten onder meer dat ze alzheimer en multiple sclerose hadden, terwijl dat niet het geval was. De patiënten slikten jarenlang zware medicijnen zonder dat dat nodig was 

Rechtbank

In 2014 oordeelde de rechtbank dat door toedoen van Jansen Steur de gezondheid van die patiënten ernstige schade heeft opgelopen. De neuroloog had geen onderbouwing voor zijn diagnoses en signalen dat de diagnoses niet klopten, negeerde hij stelselmatig.

Bovendien achtte de rechtbank bewezen dat één patiënt zelfmoord heeft gepleegd na het horen van een verkeerde diagnose over een dodelijke ziekte. Jansen Steur kreeg uiteindelijk een onvoorwaardelijke celstraf van drie jaar.

Vrijspraak

In 2015 kwam het gerechtshof tot de conclusie dat Jansen Steur moest worden vrijgesproken. Jansen Steur zou wel foutieve diagnoses hebben gegeven, maar bewijs voor opzet is er niet of nauwelijks. Dit heeft de neuroloog zelf ook altijd volgehouden.

Tijdens het hoger beroep werd Jansen Steur door experts verminderd toerekeningsvatbaar verklaard vanwege zijn eerdere drank- drugsverslaving. Zijn advocaat Peter Plasman stelde bovendien dat zijn cliënt fouten heeft gemaakt vanwege hersenletsel dat hij heeft opgelopen door een auto-ongeluk. Het gerechtshof vond dat niet waarschijnlijk, maar kon het ook niet uitsluiten. 

Het OM stapte naar de Hoge Raad om de zaak opnieuw te laten bekijken, omdat volgens de aanklagers wel opzet in het spel moet zijn. In maart adviseerde de advocaat-generaal om de uitspraak in hoger beroep niet te vernietigingen. 

Geen verrassing

De handhaving van de vrijspraak komt voor Plasman niet als een verrassing. "Ik heb het zonder meer verwacht", zegt de advocaat tegen NU.nl. 

Plasman vond het dan ook onverstandig van het OM om in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het gerechtshof. Volgens de advocaat hebben de gedupeerden daardoor valse hoop gekregen. "En dat had voorkomen kunnen worden", aldus de advocaat. 

De zaak tegen Steur is de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis.