De politie heeft een inschattingsfout gemaakt bij het beschermen van de doodgeschoten verpleegster. Dat concludeert nu ook de onafhankelijke commissie Eenhoorn, de politie was al eerder tot die conclusie gekomen.

De vrouw deed voor haar dood meermaals aangifte van bedreiging en stalking tegen haar ex John F. (37), die de moord heeft bekend. De vrouw vertelde de politie ook dat F. een vuurwapen had. De politie heeft destijds niet snel genoeg ingegrepen, concludeerde politiechef Dick Schouten in augustus al. 

De commissie Eenhoorn onderschrijft die conclusie en meent dat de aangifte van de vrouw in combinatie met andere informatie had moeten leiden tot een snelle interventie. Door een bureaucratische werkwijze is dat niet gebeurd, zegt de commissie. Zo voelde niemand bij de politie zich persoonlijk verantwoordelijk voor de veiligheid van het slachtoffer.

Politiecommissaris Hans Vissers erkent dat de politie eerder had moeten ingrijpen. "Er had wel degelijk actie moeten worden ondernomen, zeker omdat duidelijk werd dat de verdachte beschikte over een vuurwapen. We zijn er ons van bewust dat we bij een dreiging moeten ingrijpen en dat doen we nu ook."

"Wij hebben het niet goed gedaan", benadrukt Vissers. "Dit mag niet meer gebeuren." Hij stelt dat de moord op de verpleegster een grote tragedie is die ook grote impact heeft gehad op de betrokken politiemedewerkers.

Video: Conclusie onafhankelijke commissie Eenhoorn

Controle

Ook beveelt de commissie de politie aan om regelmatig te controleren of de werkwijzen op het gebied van huiselijk geweld goed worden nageleefd. Ook moet worden bekeken of de informatiesystemen van de politie (regionaal en nationaal) goed genoeg worden benut. 

De toen 28-jarige vrouw werd vorig jaar doodgeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk. Justitie verdenkt John F. van moord dan wel doodslag. 

De conclusies van de commissie werden dinsdagochtend gepresenteerd in Tilburg. Het onderzoeksteam bestaat uit oud-burgemeester Bas Eenhoorn, voormalig hoofdofficier van justitie René Craemer en oud-korpschef van politie Peter Vogelzang.