Oplichters proberen telefonisch geld te stelen van migranten

Tientallen migranten zijn de afgelopen twee maanden telefonisch door fraudeurs benaderd die probeerden geld en persoonsgegevens te stelen door zich voor te doen als medewerker van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

In totaal kwamen sinds 7 maart 24 klachten bij de IND en de politie binnen. Dat bevestigt een woordvoerder van de dienst aan NU.nl na berichtgeving van de Volkskrant dinsdag.

Vermoed wordt dat het werkelijke aantal veel hoger ligt, maar dat mensen geen aangifte durven te doen.

Politie en de IND doen onderzoek naar de fraude waarbij de criminelen onder meer een 070-nummer gebruiken dat lijkt te horen bij een afdeling van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De fraudeurs hadden soms informatie over paspoortnummers, maar de IND ontkent dat er sprake is van een hack.

De dienst noemt de gegevens die de criminelen gebruiken 'niet specifiek en vaak onjuist'.

Problemen

Migranten werden gevraagd om geld te betalen omdat zij anders uit Nederland weg zouden moeten gaan vanwege problemen met hun verblijfsdocument. In sommige gevallen werd de migranten alleen gevraagd het land te verlaten.

Een migrant uit India zegt in de Volkskrant dat hij werd doorverwezen naar een 'IND-expatwebsite' waar hij zijn gegevens achter moest laten.

Hij werd achterdochtig omdat hij van het bestaan van dergelijke oplichtingspraktijken wist doordat bij een familielid in de VS hetzelfde is geprobeerd.

Lees meer over:
IND
Tip de redactie