Farmaceutische bedrijven hebben manieren gevonden om artsen extraatjes te betalen zonder dat ze dat hoeven op te geven bij het officiële transparantieregister.

Een deel van de betalingen loopt via een tussenstation in de vorm van commerciële, gesponsorde nascholingsbureaus. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Die bureaus organiseren jaarlijks tientallen cursussen waar artsen betaalde lezingen houden voor hun collega's. De artsen kunnen daarmee soms tienduizenden euro's verdienen.

Ze worden ingehuurd en betaald via het nascholingsbureau en niet door de farmaceuten, die de bijeenkomsten wel stevig sponsoren. Door het zo in te richten omzeilen de farmabedrijven het transparantieregister, want indirecte betalingen hoeven daarin niet te worden vermeld.

Beïnvloeding

Het transparantieregister werd vier jaar geleden juist opgezet zodat duidelijk wordt hoeveel geld iedere arts krijgt van de farmaceutische industrie. Dat moet inzicht bieden waar mogelijk sprake is van beïnvloeding van artsen

Vier bedrijven hebben na vragen van de Volkskrant aangekondigd dat betalingen aan artsen alsnog worden geregistreerd. De koepelorganisatie Nefarma gaat met het register overleggen over de niet opgenomen betalingen. "We willen niet de schijn wekken dat we een omweg zoeken", aldus een woordvoerster.