Het examen Nederlands voor vwo heeft de meeste klachten ooit gekregen. Er werd 22.264 keer geklaagd over het examen, weet Scholieren.com

De klachten kwamen binnen bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), die daarvoor een meldpunt heeft. De vorige recordhouder was ook het Nederlands vwo-examen, maar dan het examen van vorig jaar. Die is dus nu, binnen één dag, al overtroffen door het examen van dit jaar.

Het gaat in dit geval wel om inhoudelijke klachten, zo zegt klachtencoördinator Loran Hempenius tegen Scholieren.com: "Twee jaar geleden werd er ook enorm veel geklaagd over het examen Frans, maar dat was vanwege het feit dat het gestolen was. In het geval van het vwo-examen Nederlands gaat het puur om de inhoud."

Vijfhonderd klachten per minuut

Donderdag, op de dag van het examen, meldde Hempenius al dat er "massaal" geklaagd werd. "Dit had ik echt niet verwacht. We krijgen wel vijfhonderd klachten per minuut. Onze website lag er zelfs even uit."

De oorzaak van de vele klachten is volgens Hempenius vooral de lengte van het examen. "Er waren vijf teksten, terwijl een 'normaal’ Nederlands examen er meestal vier telt. Daarnaast was de laatste tekst erg moeilijk, waardoor de meeste kandidaten niet aan de laatste twee vragen zijn toegekomen."